Aprósüti receptek

Mandulás szivecske
Hozzávalók:
30dkg liszt
15dkg margarin
10dkg apróra darabolt mandula
8dkg pocukor
2 tojássárgája
2 csomag vaníliáscukor

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. A tésztát hűvös helyen pihentetjük néhány órán át.
A formákat megtöltjük tésztával (számítsunk rá, hogy a tészta sülés közben kissé megdagad)
Forró sütőben aranysárgára sütjük. A tészta melegen könnyen kiütögethető a szivecske formából.
Megszórhatjuk porcukorral vagy olvasztott csokoládéba márthatjuk.




Habtekercs

Hozzávalók(24db - 2csomaghoz)
25dkg margarin
30dkg liszt
1-1,5dl víz
kevés ecet
kevés só

A hozzávalókat jól kidolgozzuk, az így kapott vajas tésztát 2mm vékonyságúra nyújtjuk. A tészta egyik
oldala kb. 50cm széles legyen. 2cm széles csíkokat vágunk és a habtekercs formára felcsavarjuk úgy,
ogy a csíkok 1 cm szélesen fedjék egymást. Úgy helyezzük sütőlemezre, hogy a végek alulra kerüljenek.
Tojássárgájával megkenjük, majd forró sütőben erős lángon pirosra sütjük. Még melegen lehúzzuk a for-
mákról úgy, hogy tenyerünkkel átfogjuk a tekercset és a másik kezünkkel a formát megcsavarva a tész-
tából kihúzzuk. A tekercseket kihűtjük és csak közvetlen tálaás előtt töltjük meg.
A töltelék lehet  édes :tejszínhab, gyümölccsel ízesített puding, mazsolával elkevert vaníliakrém. Ha a
                        sósat jobban szeretjük, akkor sajtos besamelt teszünk bele, amelybe apróra vágott főtt, füstölt
                         húst is keverhetünk. A tekercs végeit reszelt sajtba is márárthatjuk, hogy még szebben
                         mutasson a tálon.


Gyermektorta

Hozzávalók:
2 kis tojás
5dkg liszt
5dkg cukor
4dkg margarin
zsír vagy margarin a formák kikenéséhez

Habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadva tovább verjük. Óvatosan
nehogy a hab összetörjön, hozzákeverjük a lisztet, végül a megolvasztott, de nem meleg margarint. A kizsírozott
kivajazott formákba öntjük és közepes tűznél aranysárgára sütjük. A kisült tésztát rácsra borítva kihűtjük. Közben
az előírásoknak megfelelően elkészítjük a - gyümölcsökhöz illő- pudingot, és langyosan a kihűlt tésztára simítjuk.
Gyümölccsel megrakjuk, tejszínhabbal díszítjük .
A formákat használhatjuk pudingformaként vagy  hidegtálakhoz aszpikos húsok, zöldségek készítéséhez is.


Hólabda

Hozzávalók:
10db tojássárgája
1 evőkanál tejföl vagy 1dl tejszín
1dkg élesztő
1-1 csipet só és cukor
kevéske rum
liszt kb. 25 dkg ill. amennyit a fentiek felvesznek, hogy nyújtható tészta legyen (BL 55 liszt)

A fenti mennyiségeket egy tálba rakjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és jól összedolgozzuk, majd levelestészta vékonyságúra
nyújtjuk és kb. 12x12cm-es nagyságú lapokat vágunk, melyeknek a közepét többször beirdaljuk. Használjunk derelyevágót!
A hólabda sütőformába téve  forró olajban vagy zsírban aranyszínűre sütjük. (Én pálmazsírt használok). Arra kell figyelni,
hogy a tészta nagysága kitöltse a félgömb formát, mivel így lesz szép kerek labda formájú. Még melegen forgassuk meg
vaníliás porcukorban.

A receptet Dombrádi Lászlónétól, Katitól kaptuk Csömörről
Köszönjük!


Diós kosárka

Hozzávalók:
28dkg liszt
20dkg Ráma margarin
28dkg porcukor
1cs vaníliáscukor
4 tojás
1 citrom leve
20dkg darált dió
sárgabarack lekvár

A lisztet, a  margarint, 8dkg porcukrot, 2 tojássárgáját, 1 csomag vaníliáscukrot linzertésztává gyúrjuk, mellyel vékonyan kibéleljük
a kosárka formákat. Aljukra rumos meggyet vagy egy kiskanál lekvárt tegyünk. A 4 tojásfehérjével felverünk 20dkg cukrot,
hozzáadunk 1 citrom levét és a darált diót. A tölteléket a kosárkákba adagoljuk, halványra sütjük.




Kifli

Hozzávalók:
32dkg liszt
16dkg margarin
8dkg porcukor
2csomag vaníliáscukor
2 tojás
csipet só
olvasztott csoki

összeragasztáshoz:
őrölt dió és lekvár
vagy
1 púpozott teáskanál liszt
5dkg porcukor
1 teáskanál kakaópor
1 tojássárgája
kihűlés után 5dkg habosra vert vaj

A hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát hideg helyen pihentetjük néhány órát. A formákat vékonyan kibéleljük a tésztával.
( ne töltsük tele, mert sütés közben megdagad) Forró sütőben aranysárgára sütjük, melegen ütögetjük ki a formákból.
Vaníliás cukorral megszórjuk, két végét belemártjuk olvasztott csokoládéba. Két kiflit összeragaszthatunk őrölt dióval
kevert lekvárral vagy a következő csoki krémmel.  A tejet, a lisztet, a porcukrot és a kakaóport sűrű péppé főzzük, belekeverünk
1 tojássárgáját majd, ha kihült hozzáadunk 5dkg habosra vert vajat.