Pizza receptek

Margherita pizza (6 főre) 

Hozzávalók:
3dkg élesztő 45 dkg finomliszt
5 evőkanál olaj
1 púpozott mokkáskanál só
nyújtáshoz:
3-4 evőkanál liszt
bekenéshez:
6-8 evőkanál olaj (oliva)
a feltéthez:
60dkg érett paradicsom
8 szardellafilé (konzerv)
30dkg pizza mozzarella sajt (lé nélküli fajta)
8 bazsalikomlevél
só, őrölt bors, csipetnyi origano
4 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
Az élsztőt kb.1dl langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evőkanál finomliszttel fölfuttatjuk. Utána a többi lisztettel, a fele olajjal és kb. 2dl vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit 6-8 percig dagasztunk,amig az edény falától elválik. Ezalatt a maradék olajat is is beledolgozzuk. Amikor kész cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal megkenjük, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez a klasszikus kelesztés. Gyorskelesztőben összedolgozzuk a tésztához valókat és kb. 20 perc alatt  felfuttatjuk. Mini pizzához  19cm-es formához kb. 18 részre osztjuk, tepsiben való sütéshez 2 részre vágjuk, 26 cm-es pizzából 3db-ra. Ezek csak tájékoztató jellegűek (izlés kérdése , ki milyen vastag tésztájú pizzát szeret). A tésztát  kb. 3mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiolajozott tepsibe tesszük. A tészta sütése a formától függetlenül azonos: a tetejét olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben  kb.220fokon 7-8 percig félig megsütjük. A paradicsomot kockákra  vagy karikákra vágjuk. A szardella filét lecsöpögtetjük és villával összetörjük. A mozzarellát vékonyan fölszeleteljük, a bazsalikomot finomra vágjuk. Az elősütött tésztát a paradicsommal megszórjuk, a szardellát ráhalmozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a bazsalikommal és az oregánóval meghintjük, a mozzarella szeleteket ráfektetjük és a parmezán sajttal megszórjuk. Végül a sütőbe visszatoljuk és kb 7-8 percig sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!